Menu
Джерело: pexels.com

Безпека понад усе — правила поведінки дитини на кухні

У цій статті, пропонуємо вам кілька рекомендацій — що робити та чого не робити, щоб перебування дитини на кухні було безпечним.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Кожен батько та кожна мати погодяться, що безпека дитини на кухні — понад усе. При цьому, рано чи пізно батькам доводиться познайомити дитину з кухнею, кухонним приладдям та процесом приготування їжі.

У цій статті, пропонуємо вам кілька рекомендацій — що робити та чого не робити, щоб перебування дитини на кухні було безпечним.

Брати дитину з собою на кухню можна з самого раннього віку. При цьому, вже з двох років маленькому помічникові можна доручати найрізноманітніші завдання, наприклад, вимити овочі та фрукти, нарізати м'якуш банана пластиковим ножем, насипати або налити інгредієнти в каструлю. Про те, чим можна зайняти дитину на кухні у віці від двох років, читайте в статті Маленький помічник — чим і як зайняти дитину на кухні.

У цій статті ми розповімо про правила безпеки для дітей старшого віку — таких, які вже можуть самі знаходитися на кухні та навіть щось готувати. Отже, яким правилам повинна слідувати дитина на кухні?

1. Контроль з боку дорослих

Коли дитина підростає і починає самостійно робити щось на кухні, все ж бажано, щоб вона запитувала дозволу у дорослих. По суті, найпростіший спосіб забезпечити безпеку дитини на кухні — це бути поряд, коли вона щось робить на кухні. А для цього потрібно, щоб дитина запитувала у вас, чи можна їй щось приготувати, нарізати і т. д.

Безпека дитини на кухні

2. Правила користування ножем

Вчити дитину користуватися ножем потрібно окремо. Як це зробити, ми вже писали в статті Як навчити дитину користуватися кухонним ножем — прості рекомендації. Користуватися звичайним кухонним ножем дитина може приблизно з віку восьми років, до того — пластиковим ножем, столовим ножем або спеціальними ножами для дітей.

3. Правила користування плитою

Не важливо, яка у вас на кухні плита — газова чи електрична. Важливо заздалегідь показати дитині, як правильно користуватися плитою, а також розповісти, що при цьому потрібно робити та що робити не варто. Наприклад, дитина повинна розуміти, що брати гаряче можна тільки прихваткою; що в сковороду з гарячою олією ні в якому разі не можна лити воду (інакше можна обпектися); що паперові та звичайні рушники не можна класти близько біля вогню, інакше вони можуть спалахнути.

4. Правила користування електроприладами

Точно так само, потрібно пояснювати дитині правила користування електричними приладами. Наприклад, вона повинна розуміти, що, йдучи з кухні, слід вимкнути всі електричні прилади; що не весь посуд підходить для мікрохвильовки. Важливо пам'ятати, що деякими електричними приладами дитина може користуватися тільки під наглядом дорослого.

Безпека дитини на кухні

5. Куштувати можна не все

Коли дитина підростає та пізнає світ, їй хочеться все спробувати — в тому числі, на смак. Звичайно ж, пробувати на смак можна не все. Тому, вкрай бажано, щоб дитина запитувала дозволу — які продукти можна їсти, а які не можна.

6. Правила миття посуду

Перед тим як починати мити посуд, потрібно добре закатати рукава. Якщо раковина для миття посуду знаходиться високо для дитини, потрібно стати на зручний стійкий табурет або стілець. Якщо дитина пролила воду або іншу рідину, бажано відразу ж все витерти — щоб не посковзнутися згодом.

У вас на кухні правила миття посуду можуть відрізнятися — при цьому важливо, щоб дитина ці правила знала і слідувала їм. До речі, найкращий спосіб навчити дитину простим правилам поведінки на кухні — це показувати особистому прикладі.

7. Правила чистоти та гігієни

До того як приступати до готування, потрібно добре вимити руки. Також, мити руки обов'язково після того, як дитина чистила сирі овочі, доторкалася руками до сирого м'яса або риби. Не кажучи вже про те, що руки потрібно мити перед тим, як сідати за стіл. Покажіть маленькому помічникові, як правильно мити руки, і розкажіть, в яких випадках це робити необхідно.

Безпека дитини на кухні

8. Базова перша допомога

Попереджений — значить озброєний. Однак, на випадок, якщо дитина обпеклася або порізалася, вона повинна розуміти, коли (і як!) можна обробити ранку самостійно, а коли потрібно відразу ж покликати дорослого.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття