Підприємства Групи компаній «Молочний Альянс» отримали дозвіл експортувати продукцію в країни арабо-мусульманського світу

14 травня 2015

Продукція виробництва АТ «Пирятинський сирзавод», ПАТ «Яготинський маслозавод» та Філії ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей» отримала міжнародні сертифікати Халяль, видані Центром Дослідження та Сертифікації Халяль «Альраід», що дозволяють мусульманам усього світу вживати в їжу всі асортиментні позиції торгових марок «Пирятинъ», «Яготинське» і «Яготинське для дітей». Сертифікат Халяль — це єдиний документ, який дає можливість експортувати продукти харчування в країни арабо-мусульманського світу.

Даний сертифікат підтверджує, що АТ «Пирятинський сирзавод», ПАТ «Яготинський маслозавод» та Філія ПАТ «Яготинський маслозавод» «Яготинське для дітей» виробляють молочні продукти, які відповідають ісламським канонічним нормам (продукція не містить заборонених в Ісламі речовин). До таких заборонених речовин в молокопереробній галузі відноситься молокозаквашувальний фермент тваринного походження («сичуг»), який використовується деякими підприємствами під час виробництва молочної продукції. На підприємствах ГК «Молочний Альянс» даний фермент не використовується, а використовується молокозаквашувальний фермент виключно мікробіального походження. Тому молочну продукцію, яку виробляють підприємства ГК «Молочний Альянс» можуть вживати в їжу не тільки мусульмани, але і вегетаріанці, що виключили зі свого раціону всі м’ясні продукти.

Щоб отримати Сертифікат Халяль, українська компанія-виробник повинна відповідати цілому ряду вимог, а саме:

  1. Володіти відповідними ліцензіями від Міністерства охорони здоров’я.
  2. Допускати інспектора-мусульманина до контролю виробничої діяльності.
  3. Демонструвати повну прозорість щодо виробництва харчових продуктів.
  4. Комітет з контролю дотримання стандартів Халяль повинен мати можливість безперешкодно і в будь-який час відвідувати виробничі цехи підприємств і підтвердити відсутність протиріч нормам ісламського права в тому, що стосується виробництва продуктів харчування.

Сертифікат Халяль видається строком на 1 рік, після чого його дію необхідно підтверджувати.