Центр експертиз «Тест»: у твердих сирах Пирятинського та Баштанського сирзаводів рослинні жири відсутні

25 квітня 2012

12 квітня 2012 року на прес-конференції в Києві було оприлюднено результати досліджень 22 зразки твердих сирів. Серед відібраних зразків 15 було вироблено в Україні і заборонено до реалізації Росспоживнаглядом, 5 зразків було вироблено в Росії і 2 — в Білорусії. У незалежному дослідженні було перевірено сири Баштанського сирзаводу: сир «Голландський» 45%, «Пошехонський» 45%, «Вершковий» 45%, «Сметанковий» 45%, а також сир «Пирятинський ніжний» Пирятинського сирзаводу.

Дослідження було проведено паралельно в трьох російських та одній українській лабораторії. Незалежна експертиза чотирьох дослідницьких лабораторій Російської Федерації та України не виявила рослинних жирів у заборонених українських сирах. Дослідження було проведено на замовлення «Міжнародної конфедерації товариств споживачів» спільно з Науково-дослідним Центром Незалежних Споживчих Експертиз «ТЕСТ».

Жодна з чотирьох лабораторій, в яких тестувалися заборонені Росспоживнаглядом українські сири, не знайшла в них рослинних жирів — в побутовому розумінні цього терміна: пальмової олії в них немає.

Продукція тестувалася в Москві в Випробувальному центрі ім. В. М. Горбатова Россельхозакадеміі, Всеросійському науково-дослідному інституті молочної промисловості, в Бєлгороді в Випробувальної лабораторії ФБУ «Бєлгородський ЦСМ» і в Києві в Технологічному інституті молока і м’яса АН України, куди безіменні зразки було доставлено фахівцями «ТЕСТ».

У всіх лабораторіях сири досліджувалися за методикою, заснованою на визначенні жирнокислотного складу, рекомендованої Росспоживнаглядом. У випробувальному центрі Россельхозакадеміі також було проведено додатковий лабораторний аналіз з використанням фітостеринового тесту, рекомендованого російським ГОСТом для аналізу сирів. Директор Центру експертиз «ТЕСТ» Валентин Безрукий заявив: «Таке комплексне дослідження, проведене різними лабораторіями та за різними методиками у двох країнах дозволяє зробити однозначний висновок про те, присутні чи ні в кожному конкретному продукті рослинні жири».

Усі 22 зразки твердих сирів, що брали участь в тестуванні, були придбані в Москві фахівцями «КонфОП» переважно в мережевій торгівлі (магазинах «Ашан» і «Сьомий континент», а також на Лефортовському ринку). З 22 перевірених зразків тільки в одному було виявлено рослинний жир — в сирі, виробленому в Татарстані (Росія), це підтвердили дві лабораторії за підсумками трьох досліджень.

«Ми самі, неначе пересічні споживачі, купували зразки сирів у роздрібній торгівлі, щоб виключити можливість будь-якого впливу на результати досліджень з боку виробників, — підкреслив голова правління Конфедерації товариств споживачів Дмитро Янін. — Перед тестуванням на зразках сирів було видалено упаковку та маркування. Сири готувалися до дослідження таким чином, щоб лабораторії не могли ідентифікувати виробника і скоригувати результати в чиїхось інтересах. З одного шматка зразки відправлялися в різні лабораторії. Ми виключаємо ймовірність будь-якої помилки».

З протоколами досліджень можна ознайомитися на сайті Центру експертиз «Тест» — http://test.org.ua.

  • Визнано відомості стосовно ПАТ «Яготинський маслозавод», розповсюджені ГО «НДЦСЕ «Тест» на прес-конференції в Інформаційному агентстві «Укрінформ», стосовно наявності 62,2% немолочного (рослинного) жиру та кишкової палички в кисломолочному сирі (% ТМ «Яготинський» виробництва ПАТ «Яготинський маслозавод», недостовірними та такими, що порушують особисте немайнове право Товариства на недоторканість ділової репутації;
  • Зобов’язано ГО «НДЦСЕ «Тест» спростувати за власний рахунок протягом тижня з дня набрання рішення суду законної сили недостовірну інформацію про ПАТ «Яготинський маслозавод» аналогічним способом — шляхом поширення на прес-конференції відповідної інформації.

На сьогоднішній день ГО «НДЦСЕ «Тест» подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного Господарського суду, триває розгляд справи.

Яготинський маслозавод випускає 16 видів молочної продукції під ТМ «Яготинське» — масло, сир, м’які та кисломолочні сири, йогурти, десерти, молоко, сметану, кефір, ряжанку, простоквашу, сироватки, закваски. Вся вона виготовляється виключно з високоякісної натуральної сировини без додавання рослинних жирів, консервантів та інших шкідливих для здоров’я сполук. Асортимент включає 70 продуктових позицій.

З моменту заснування підприємства, продукція Яготинського маслозаводу високо оцінюється на загальнодержавному та міжнародному рівнях, має багато нагород і дипломів. А в липні 2010 року ВАТ «Яготинський маслозавод» отримав сертифікат відповідності системи управління якістю вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2008.