22 вересня 2016

21 вересня на ПАТ «Яготинський маслозавод» відбулась перша із запланованих екскурсій. В заході прийняло участь 32 споживача продукції, яка випускається під ТМ «Яготинське», серед яких і 9 дітей.

Екскурсанти мали змогу побачити як надходить молоко на завод, ознайомитися з тим як воно очищується та сквашується, з процесом виробництва молочної продукції, а також відвідати цех пакування та експедиції. Екскурсію для споживачів проводив Голова правління ПАТ «Яготинський маслозавод» Олександр Сіренко, який розказав про історію підприємства, специфіку технології молочних продуктів, ознайомив з виробництвом, а також дав відповіді на питання екскурсантів.

Головним етапом екскурсії стала безпрецендентна акція — споживачам дали можливість стати інспекторами, які мали відібрати продукцію та направити її на дослідження. Із групи, в результаті жеребкування, було обрано 2 людей, які відібрали продукцію із вже запакованих до продажу упаковок, проконтролювали їх пломбування та відвезли на дослідження до двох лабораторій, сертифікованих до вимог європейського стандарту ISO 17025: Всеукраїнського державного науково-виробничого центру стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів (Укрметртестстандарт) та до Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи. На експертизу були направлені молоко 2,6% жиру, сметана 21% жиру, масло солодковершкове 73% жиру, йогурт «Полуниця» 1,5% жиру, кефір 2,5% жиру, сир домашній 0,6% жиру та закваска «висівки-злаки». За вибором споживачів, які брали участь в екскурсії, відібрана продукція буде перевірена за наступними показниками:

1. Всеукраїнським державним науково-виробничим центром стандартизації, метрології, сертифікації та захисту прав споживачів (Укрметртестстандарт) вся продукція буде перевірена на:

  • антибіотики
  • мікробіологію
  • масову частку жиру

Додатково, сир, йогурт, закваска, кефір, сметана — на молочнокислі бактерії, а масло солодковершкове 73% — на наявність рослинних жирів

2. Випробувальним центром Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи буде перевірено:

  • Молоко 2,6% — на антибіотики, жир, мікробіологію
  • Закваска висівки злаки — на мікробіологію
  • Кефір 2,5% — на молочнокислі бактерії, жир
  • Сметану 21% — на молочнокислі бактерії, жир, мікробіологію
  • Йогурт 1,5% полуниця — на мікробіологію
  • Сир домашній 0,6% — на мікробіологію та на молочнокислі бактерії.
  • Масло солодковершкове 73% — на наявність рослинних жирів.

Результати дослідження, після отримання їх від лабораторії, будуть опубліковані на сайті та на сторінці «Молочного альянсу» в соціальній мережі Facebook.