Menu
Джерело: stocksnap.io

Напій здоров'я від народів Кавказу — 7 причин полюбити айран

Пропонуємо Вам 7 причин, чому варто спробувати і полюбити айран — це надзвичайно смачний напій тюркських народів, відомий ще за часів до нашої ери, який завоював серця багатьох людей у всьому світі.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Кисломолочні продукти мають безліч корисних для здоров'я властивостей. Вони покращують мікрофлору кишечника, насичують організм корисними вітамінами та мікроелементами, мають антимікробні властивості та навіть зміцнюють імунітет. А ще кисломолочні продукти — це дуже смачно. Сьогодні на полицях супермаркетів можна підібрати кисломолочний або молочнокислий напій на будь-який смак. Кефір, закваска, ряжанка, простокваша, йогурт, геролакт — основні, хоч і далеко не всі.

Сьогодні пропонуємо Вам 7 причин, чому варто спробувати і полюбити айран — це надзвичайно смачний напій тюркських народів, відомий ще за часів до нашої ери, який завоював серця багатьох людей у всьому світі.

Користь айрану

1. Айран чудово втамовує спрагу

Якщо Ви хоча б раз пробували айран, то вже не зможете забути його особливий пікантний смак. Айран прекрасно підходить в якості окремого напою — він чудово втамовує спрагу. У спекотний літній день, та й просто після ситного обіду, спробуйте айран — Вам сподобається! Айран добре поєднується з овочами, фруктами, травами. Ще на основі цього кисломолочного напою можна готувати дуже смачні страви, наприклад холодні супи, а також коктейлі, оригінальні смузі та інші напої.

Читайте також: Смузі з кефіром — очищаємо організм після новорічних свят

2. Айран корисний для здоров'я

Не секрет, що кисломолочні продукти на основі коров'ячого молока корисні для здоров'я. В них містяться корисні для мікрофлори кишечника пробіотики, а також вітаміни, кальцій, фосфор та багато інших корисних мікроелементів. Айран — не виняток. Завдяки унікальному складу, він зміцнює імунітет, корисний для профілактики простудних захворювань, зміцнює судини і дихальну систему, покращує переварювання їжі та добре впливає на стан мікрофлори кишечника, має антимікробні властивості.

Єдине застереження: пити айран з обережністю слід тим, у кого є проблеми з підвищеною кислотністю.

Читайте також: Їжа для здоров'я — 10 багатих на пробіотики продуктів

3. Айран допомагає схуднути

Як і інші кисломолочні напої, айран допомагає очистити організм від токсинів і відновити «хорошу» мікрофлору кишечника, що саме по собі допомагає скинути зайву вагу. Крім того, в айрані дуже мало калорій, і набрати від нього вагу практично нереально. Якщо Ви сидите на дієті, спробуйте готувати смузі на основі айрану: наприклад, зі шпинатом, капустою, капустою брокколі, зеленню (базилік, кріп, кінза, петрушка, м'ята) або поекспериментуйте з фруктами. Є всі шанси, що Вам сподобається, і для фігури буде корисно.

Читайте також: Готуємо смузі з користю для шлунку та фігури

Користь айрану

4. Айран дуже добре засвоюється

Білки, вітаміни і мікроелементи, які містяться в айрані, дуже добре засвоюються. Крім того, в айрані містяться білкові сполуки, які покращують роботу шлунку і кишечника (зокрема, айран сприяє більш активному виділенню шлункового соку і жовчі). В результаті регулярного вживання айрану відновлюється мікрофлора кишечника, виводяться токсини і шлаки — це покращує загальний стан організму, підвищує імунітет, збагачує організм вітамінами і мікроелементами.

Читайте також: 10 причин, чому варто почати пити кефір вже сьогодні

5. Айран допомагає при похміллі

Давно помічено, що айран добре впливає на самопочуття, якщо випити його під час похмілля. Цей кисломолочний напій заповнює нестачу кисню в тканинах, а також добре позначається на роботі нервової системи. Ще один плюс такого антипохмільного засобу — його доступність і відсутність побічних ефектів.

Читайте також: 7 причин, чому варто спробувати Геролакт

6. Айран - продукт довголіття

За деякими даними, айран був відомий ще до нашої ери — він пройшов перевірку століттями, і сьогодні по праву займає своє місце в асортименті напоїв на основі коров'ячого молока, таких як кефір, ряжанка, простокваша, закваска, геролакт та інших. У 19 столітті вчені задалися питанням, в чому причина довголіття кавказьких народів, і прийшли до висновку, що одна з причин полягає в продуктах харчування на основі закваски, які добре впливають на мікрофлору кишечника і загальний стан організму.

Рецепт приготування айрану тривалий час зберігався в секреті, і в промислових масштабах почав випускатися тільки в 90-х роках 20 століття. Сьогодні купити айран можна практично в будь-якому супермаркеті. Він продається в різній тарі, наприклад, ТМ «Яготинське» випускає «Айран» в зручній пластиковій пляшці на 450 мл.

Читайте також: Продукти з пробіотиками — вчимося готувати холодні супи на кефірі

Користь айрану

7. Айран корисний практично кожному

Влітку айран чудово втамовує спрагу, а взимку служить профілактикою простудних захворювань. Айран варто пити при похміллі — він допомагає полегшити симптоми цього неприємного стану. Айран можна пити під час вагітності — він засвоюється краще, ніж молоко, і прекрасно насичує організм киснем. Айран корисний при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту, при набряках, захворюваннях дихальних шляхів і судинної системи. На основі айрану готують коктейлі, смузі  та супи. На айрані маринують шашлик — він виходить дуже соковитий і ніжний. Айран навіть використовують в косметології — на його основі роблять маски для обличчя та волосся. Айран — це просто смачно! Пийте айран і будьте здорові!

А які кисломолочні напої любите Ви?

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття