Menu
Джерело: stocksnap.io

Що їсти, щоб бути здоровим — продукти, які повинні бути в раціоні у кожного

На стан здоров'я та самопочуття впливають багато факторів, і продукти харчування — один з найважливіших. У цій статті ми вирішили скласти Топ-10 продуктів за вмістом вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

На стан здоров'я та самопочуття впливають багато факторів, і продукти харчування — один з найважливіших. У цій статті ми вирішили скласти Топ-10 продуктів за вмістом вітамінів, мікроелементів та інших корисних речовин.

1. Риба і морепродукти

У рибі міститься величезна кількість вітамінів (A, групи B, D і E), вітамін молодості та краси біотин, а також багато мікроелементів (калій, фосфор, селен) та корисні омега-3 кислоти. Наприклад, в таких сортах риби як лосось, короп, тунець, біла риба, тріска, скумбрія, сардини міститься багато фосфору. Селеном багаті морський окунь, риба-меч, палтус, тілапія, мідії, м'ясо омара, креветки, кальмари.

Читайте також: Що їсти, щоб добре виглядати — 12 продуктів з вітаміном Е

Обов'язкові продукти для здоров'я

2. Зелені листові овочі

У зелених листових овочах містяться вітаміни A, B2, B3, B6, B9, C, E, K, а також бета-каротин і багато інших. Наприклад, одним з найкорисніших зелених листових овочів по праву вважається шпинат. Цей зелений листовий овоч — чудове джерело корисних речовин, в тому числі вітаміну Е та вітамінів групи В. Шпинат можна додавати в салати і використовувати для приготування багатьох страв, наприклад, касеролі, млинців, смузі та багатьох інших. Радує те, що шпинат доступний круглий рік, правда в замороженому вигляді. Також, корисні такі зелені овочі як спаржа, китайська броколі, капуста листова, молоде листя кульбаби, римський салат, листовий буряк.

Читайте також: Де взяти вітамін молодості та краси — 12 продуктів з вмістом біотину

Обов'язкові продукти для здоров'я

3. Насіння

У насінні соняшнику містяться багато вітамінів групи В, вітамін Е, калій, кальцій, магній, залізо та біотин. У насінні гарбуза міститься багато фосфору. Корисні для здоров'я насіння кунжуту, льону, іспанського шавлії (чіа). Їх можна додавати в багато страв, наприклад, в невеликих кількостях — в молочні та кефірні смузі. Про це читайте в статті Готуємо смузі з користю для шлунка і фігури.

4. Молоко

Пийте діти молоко — будете здорові, часто говорили нам дорослі в дитинстві. І правильно говорили. Коров'яче молоко — продукт-лідер за вмістом кальцію, фосфору та вітаміну D. З молоком можна приготувати вівсянку, манну і рисову каші, омлети, млинці на молоці, супи та багато-багато іншого. Якщо ви не любите саме молоко, спробуйте готувати смузі на молоці або молочні шейки. Крім того, сьогодні в магазинах доступні різні види молока, наприклад готове молоко з какао.

Читайте також: 15 причин, чому варто пити молоко кожен день

Обов'язкові продукти для здоров'я

5. Рослинна олія

У рослинних оліях міститься багато вітаміну Е. Напевно, всі знають про те, наскільки корисна для здоров'я оливкова олія холодного віджиму. По-своєму корисні соняшникова олія, льняна, соєва, канолова, кунжутна. Рослинна олія широко використовується в кулінарії, наприклад, італійці додають оливкову олію в салати та інші страви.

Читайте також: 16 продуктів для здорового серця, судин та кісток

Обов'язкові продукти для здоров'я

6. М'ясо

Незважаючи на те, що сьогодні популярне вегетаріанство, м'ясо було і залишається джерелом багатьох корисних вітамінів і мікроелементів, зокрема вітамінів групи В. Крім того, в свинині міститься вітамін D, в яловичині і курячому м'ясі — вітамін К. Хороше джерело життєво важливих вітамінів — яловичина та ягнятина. У курятині, індичатині та яловичині міститься селен, необхідний для роботи щитовидної залози. Корисний для здоров'я продукт — яловича печінка (джерело вітамінів і амінокислот), яку прекрасно можна приготувати зі сметаною. У м'ясі кроля міститься багато легко засвоюваного білка, при цьому мало холестерину, багато кальцію і фосфору.

Читайте також: Готуємо м'ясо як шеф-кухар: курка, яловичина та ягнятина з моцарелою

7. Кисломолочні продукти

Не всі знають, що кисломолочні продукти засвоюються навіть краще, ніж молоко. Крім того, в кисломолочних продуктах міститься дуже багато вітамінів і мікроелементів. За рахунок високого вмісту корисних бактерій, кисломолочні продукти покращують стан мікрофлори кишечника, що найкращим чином впливає на загальний стан організму. Сьогодні представлена величезна різноманітність кисломолочних та молочнокислих продуктів на основі коров'ячого молока: кефір, ряжанка, простокваша, закваска, Геролакт, кисломолочной сир, айран та інші.

Читайте також: Їжа для здоров'я — 10 багатих на пробіотики продуктів

Обов'язкові продукти для здоров'я

8. Фрукти і ягоди

Якщо й існує продукт, який повинен бути в раціоні кожної людини, то це фрукти і ягоди. У кожному виді фруктів міститься величезна кількість вітамінів і корисних речовин: від звичних нам яблук (багаті антиоксидантами, вітамінами, мікроелементами) до екзотичного авокадо (вітаміни B5, B6, B9, і E, мідь, калій та інші). З фруктами можна готувати салати, запіканки, соуси, молочні та кефірні смузі. Ягоди можна їсти як окремий продукт, а можна готувати з ними смачні солодкі десерти.

9. Сухофрукти та горіхи

Горіхи — висококалорійний продукт, в якому міститься багато мікроелементів та вітамінів (B1, B2, B6, E). Наприклад, мигдальні горіхи — джерело біотину, вітаміну Е та білків, які необхідні для хорошого стану шкіри. Курага, чорнослив, родзинки, фініки, сушені персики — це не тільки смачно, але і корисно для здоров'я. У них містяться вітаміни A, K, а також вітаміни групи В. Сухофрукти можна додавати у випічку і каші, в смузі і молочні шейки, а також робити солодкі десерти, з кисломолочним сиром і курагою, наприклад.

Обов'язкові продукти для здоров'я

10. Овочі, гриби та бобові

Складаючи цей список, ми не могли обійти увагою ні овочі, ні гриби, ні бобові. Так, в моркві міститься рекордна кількість вітаміну А. Червоний болгарський перець — джерело вітамінів А, С та лікопіну. У бобових міститься кальцій, фосфор і вітаміни групи В, в деяких видах грибів — вітамін D.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття