Яготинський маслозавод в судовому порядку спростував результати лабораторного дослідження сиру 9%, проведеного Центром Експертиз «Тест»

10 квітня 2012

Підставою для подання позовної заяви стало те, що 19 травня 2010 року Українським національним інформаційним агентством «Укрінформ» була проведена прес-конференція за результатами порівняльного тестування згущеного молока, сиру та питних йогуртів, на якій Президентом громадської організації ГО «Науково-дослідний центр незалежних споживчих експертиз «Тест» було поширено інформацію про виявлення кишкової палички та наявності 62,2% не молочного (рослинного) жиру в кисломолочному сирі виробництва ПАТ «Яготинський маслозавод».

Господарським судом м. Києва було порушено провадження по справі № 9/396 від 06.09.2010 року за Позовною заявою ПАТ «Яготинський маслозавод» до відповідачів ГО «НДЦНСЕ «Тест» та Української національної інформаційної агенції «Укрінформ».

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 25.05.2011 року призначено експертизу, проведення якої доручено Державному підприємству «Укрметртестстандарт». Також, вказаною ухвалою було залучено до справи НВП «Екомедсервіс» та Технологічний інститут молока та м’яса в якості третіх осіб без самостійних вимог на стороні ГО «НДЦСЕ «Тест».

На вирішення експертизи було поставлено наступні питання:

• чи відповідає дослідження, яке проводилось Технологічним інститутом молока та м’яса та висновки за якими відображені в протоколі випробування № 82 від 09.03.2010, методиці визначення наяності в кисломолочному сирі немолочних жирів та визначення його кількості?
  • чи відповідає дослідження, яке проводилось Еколого-медичнимнауково-виробничим підприємством «Екомедсервіс» та висновки за якими відображені в протоколі випробування № Р2434/10 від 24.02.2010, методиці визначення наявності в кисломолочному сирі немолочних жирів та визначення його кількості?

Висновком судової експертизи встановлено, що випробування сиру кисломолочного, 9% жиру ТМ «Яготинський» за ТУ У 563/46.00446003.011–96 дати вироблення — 21.02.2010 року, виробництва ПАТ «Яготинський маслозавод» проводилось в лабораторії інструментальних досліджень Технологічного інституту молока та м’яса, не має права на проведення подібних досліджень, оскільки не підтверджена належним органом.

До того, сфера застосування державних стандартів, за якими проводилось дослідження, стосується лише масла, масляної пасти та спредів і не поширюється на сир кисломолочний, тому застосовувати їх при випробуванні сиру кисломолочного є незаконним. Крім того, ці стандарти є державними (національними) стандартами Російської Федерації та не є чинними в Україні.

Згідно протоколу випробувань, дата відбору зразків кисломолочного сиру — 19.02.2010 року, що передує даті виробництва сиру, а 03.03.2010 року закінчився термін його зберігання, що також поставило під сумнів результати проведених випробувань.

5 січня 2012 року Господарським судом м. Києва було прийняте рішення про часткове задоволення вимог ПАТ «Яготинський маслозавод», а саме:

• Визнано відомості стосовно ПАТ «Яготинський маслозавод», розповсюджені ГО «НДЦСЕ «Тест» на прес-конференції в Інформаційному агентстві «Укрінформ», стосовно наявності 62,2% немолочного (рослинного) жиру та кишкової палички в кисломолочному сирі (% ТМ «Яготинський» виробництва ПАТ «Яготинський маслозавод», недостовірними та такими, що порушують особисте немайнове право Товариства на недоторканість ділової репутації;
  • Зобов’язано ГО «НДЦСЕ «Тест» спростувати за власний рахунок протягом тижня з дня набрання рішення суду законної сили недостовірну інформацію про ПАТ «Яготинський маслозавод» аналогічним способом — шляхом поширення на прес-конференції відповідної інформації.

На сьогоднішній день ГО «НДЦСЕ «Тест» подано апеляційну скаргу до Київського апеляційного Господарського суду, триває розгляд справи.

Яготинський маслозавод випускає 16 видів молочної продукції під ТМ «Яготинське» — масло, сир, м’які та кисломолочні сири, йогурти, десерти, молоко, сметану, кефір, ряжанку, простоквашу, сироватки, закваски. Вся вона виготовляється виключно з високоякісної натуральної сировини без додавання рослинних жирів, консервантів та інших шкідливих для здоров’я сполук. Асортимент включає 70 продуктових позицій.

З моменту заснування підприємства, продукція Яготинського маслозаводу високо оцінюється на загальнодержавному та міжнародному рівнях, має багато нагород і дипломів. А в липні 2010 року ВАТ «Яготинський маслозавод» отримав сертифікат відповідності системи управління якістю вимогам міжнародного стандарту ISO 9001:2008.