Menu
Джерело: pexels.com

Як забезпечити здоров'я щитовидної залози — 10 багатих на селен продуктів

У цій статті ми розповімо, для чого потрібен селен в організмі людини, та в яких 10 продуктах він міститься.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Селен — це мікроелемент, який життєво важливий для нормального функціонування щитовидної залози. Селен міститься в багатьох харчових продуктах, проте його кількість залежить від того, в якому грунті вирощувався продукт. У цій статті ми розповімо, для чого потрібен селен в організмі людини, та в яких 10 продуктах він міститься.

Мікроелемент селен — що потрібно знати

Дефіцит селену призводить до больових відчуттів в м'язах та суглобах, погіршення стану волосся, і появи білих плям на нігтьовій пластині.

У запущених випадках дефіцит селену може призводити до стану, відомого як хвороба Хашимото — це аутоімунне захворювання щитовидної залози, при якому в організмі виробляються клітини, атакуючі щитовидну залозу.

Надлишок селену призводить до дихальних проблем, може викликати діарею і навіть втрату волосся.

Добова норма селену становить 70 мікрограмів.

Читайте також: 10 продуктів для імунітету, гарного зору та здорової шкіри

Продукти для щитовидної залози

Функції селену в організмі

Селен, як і інші вітаміни та мікроелементи, виконує в організмі безліч важливих функцій. Ось три основних:

  • Селен як антиоксидант. Селен діє як антиоксидант — він допомагає вивести з організму вільні радикали, які призводять до проблем зі здоров'ям (таких як рак, проблеми з серцем, передчасне старіння).
  • Імунітет. Селен важливий для роботи імунної системи. Він бере участь в процесах, які безпосередньо впливають на стан імунітету.
  • Щитовидка. Селен — другий за важливістю після йоду мікроелемент, який впливає на роботу щитовидної залози. Без селену, щитовидна залоза не може нормально функціонувати. Крім того, при дефіциті селену може виникнути надлишок йоду.
  • Читайте також: 9 смачних продуктів для міцних нервів

Топ-10 продуктів з високим вмістом селену

Селен міститься в багатьох харчових продуктах, однак у нього є одна важлива особливість: вміст цього мікроелементу в продуктах харчування залежить від того, в якому грунті був вирощений продукт. Тому, якщо ви хочете споживати продукти, багаті селеном, перевіряйте надписи на етикетках харчових продуктів.

1. Бразильські горіхи

Бразильські горіхи — це продукт-лідер за вмістом селену. Так, в 100 грамах бразильських горіхів міститься 1917 мкг селену. Невелика кількість селену містяться в кеш'ю, чорному волоському горісі та горісі макадамія.

Продукти для щитовидної залози

2. Риба і морепродукти

У рибі та морепродуктах міститься досить велика кількість селену: в 100 грамах тунця — 108 мкг, в 100 грамах устриць — 154 мкг. Сорти багатоїселеном риби: морський окунь, риба-меч, палтус, тілапія, скумбрія, снеппер. Види багатих селеном морепродуктів: мідії, восьминіг, м'ясо омара, молюски, креветки, кальмари.

3. Цільнозерновий хліб

У 100 грамах цільнозернового хліба з пшеничного борошна міститься 40 мкг селену. Також, багатий селеном хліб з вівсяними висівками.

4. Крупи

Крупи, в яких міститься селен: коричневий рис, перлова крупа, вівсяні пластівці, квіноа.

5. Насіння

У насінні соняшнику досить багато селену: в 100 грамах — 79 мкг. Невелика кількість селену є в насінні чіа, насінні кунжуту, насінні льону тагарбузовому насінні.

Продукти для щитовидної залози

6. М'ясо

М'ясо — важливе джерело селену. У 100 грамах свинини міститься 51 мкг мікроелемента, яловичини — 44 мкг, курятини та індичатини — майже 40 мкг.

Про те, як приготувати м'ясо, читайте в статті Готуємо м'ясо як шеф-кухар: курка, яловичина та ягнятина з моцарелою.

7. Сир

Сир — це корисний продукт, в якому міститься кальцій, фосфор, вітамін В12, рибофлавін, і селен. У 100 грамахсиру — від 10 до 30 мкг селену. Варто враховувати: більше селену буде в молоці корови, якахарчується рослинами, що росли в багатому селеном грунті.

З сиром можна приготувати багато смачних страв, наприклад сирники. Більше про сир читайте в статті Чим корисний сир і коли краще його їсти.

Продукти для щитовидної залози

8. Яйця

Всі ми знаємо, що яйця — це смачно та корисно (в яйцях міститься рибофлавін, вітамін В12, фосфор, вітамін D). Крім того, в одному середньому яйці міститься 13,9 мкг селену.

Про рецепти приготування яєць читайте в статті 5 найсмачніших рецептів омлету з молоком.

9. Гриби

У 100 грамах печериць кріміні— 26 мкг селену. Крім того, цей мікроелемент міститься в сортах шиітаке, портобелло, в різних видах печериць.

10. Макарони

У 100 грамах цільнозернових спагетті — 26 мкг селену. З цільнозерновими спагетті можна приготувати пасту карбонара — як це краще зробити, читайте в статті Готуємо по-італійськи: паста карбонара — смачні рецепти з беконом і вершками.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття