Menu
Джерело: pexels.com

Все, що ви хотіли знати про сири — 10 фактів для любителів сиру

Що ви знаєте про сири? Чи знаєте ви, скільки молока потрібно, щоб виготовити 1 кілограм сиру? Чи знаєте ви, чому корисно їсти чеддер на ніч? Чи вірите ви, що миші люблять сир? Про це, як і про інші сирні факти, читайте в нашій статті.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Що ви знаєте про сири? Чи знаєте ви, скільки молока потрібно, щоб виготовити 1 кілограм сиру? Чи знаєте ви, чому корисно їсти чеддер на ніч? Чи вірите ви, що миші люблять сир? Про це, як і про інші сирні факти, читайте в нашій статті.

Факт 1. Перший сир з'явився дуже давно

Коли і як це сталося, достеменно не знає ніхто. Відомо лише, що на території Єгипту і на території стародавньої Месопотамії люди вміли робити сир вже тисячі років тому.

Факт 2. Скільки молока потрібно, щоб виготовити 1 кг сиру?

Для того, щоб вийшов 1 фунт сиру, потрібно в середньому 10 фунтів коров'ячого молока (або на 1 кг сиру — в середньому 10 літрів молока, в залежності від виду сиру та рецептури).

Читайте також: 10 надзвичайно смачних сирів, які варто спробувати вже сьогодні

Факти про сири

Факт 3. Що подарувати королеві на весілля?

Коли британська королева Вікторія, яка правила в 19 столітті, виходила заміж, вона, можливо, і розраховувала отримати багато подарунків. Але ми можемо тільки здогадуватися, як здивувалася британська монархиня, коли їй подарували сир чеддер вагою 1 тис. фунтів (тобто, більш ніж 450 кг).

Факт 4. Про гігантський сир

Як виявилося, величезний сир, подарований королеві Вікторії, зовсім не такий величезний, якщо порівнювати його з сиром, виробленим в Канаді наприкінці минулого століття. Цей сир важив 57 тис. фунтів (майже 26 тонн), а його довжина становила майже 10 метрів. Щоб виготовити цей сир, знадобилося більш ніж 200 тонн молока.

Факт 5. Про світове виробництво сирів

Щорічно в світі виготовляєтьсяприблизно 20 млн тон різних видів сиру. За даними Вікіпедії, найбільше сиру виробляють країни Європейського Союзу і США. Багато сирів — родом з Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів.

Факти про сири

Факт 6. Про різноманіття сирів

За даними Міжнародної федерації виробників молока, в світі існує приблизно п'ять сотень видів і комбінацій сирів. Існують класифікації, які налічують понад тисячу. Про це ми вже писали в статті Гід по сирах для справжнього гурмана. Один з найпопулярніших у всьому світі сирів — італійська моцарелла. Почасти популярність цього сиру пов'язана з тим, що він широко використовується в кулінарії, в тому числі для виробництва піци.

Читайте також: Меню сирного гурмана 10 сирів з оригінальними смаками

Факти про сири

Факт 7. Про користь сирів

Якщо вірити дослідженню, проведеному в 2005 році, то хороший сир покращує сон. Відбувається це завдяки вмісту амінокислоти триптофан, яка знижує рівень стресу і покращує сон. Зокрема, такі властивостімає сир чеддер. Так що, їжте чеддер за 30 хвилин до того як лягти спати, і солодких снів!

Факт 8. Про користь сирів для зубів

Відомо, що деякі види сирів, особливо чеддер, допомагають запобігти карієсу і зберегти здорові зуби.

Факти про сири

Факт 9. Чи правда, що миші люблять сир?

Існує така думка, що миші дуже люблять сир. Однак, вчені з Манчестерського університету (Великобританія) з'ясували, що миші віддають перевагу продуктам без сильного запаху (таким як зерно або фрукти), а зовсім не сиру. Щоправда, інше дослідження, проведене британською санітарної організацією Pest Control UK, цього не підтвердило. Так що, поки що вподобання мишей стосовно сиру залишаються загадкою.

Факт 10. Якщо ви не любите сир, це означає, що ви просто не знайшли свій сир

«Виноград і сир — як поцілунок», —говорять іспанці. «Їжа без сиру — все одно, що день без сонця», — вважають французи. «У кого є сир, тому десерт не потрібен», —впевнені голандці.

Швидше за все, у вас є улюблені види сиру. Якщо ж ні, то, ймовірно, це тому що ви поки що просто не знайшли свій сир, а отже — все попереду.

У будь-якому випадку, якщо потрібно швидко накрити вишуканий стіл, то немає нічого кращого, ніж фрукти, овочі, хліб і, звичайно ж, кілька видів сиру.

Про це читайте в статті: Як накрити вишуканий стіл за 5 хвилин - 5 + 1 ідея для смачної вечері

Факти про сири

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття