Menu
Джерело: pexels.com

Скільки потрібно білка і де його брати — 10 продуктів з високим вмістом білка

Білки або протеїни необхідні для функціонування і відновлення тканин всього організму.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Білки або протеїни необхідні для функціонування і відновлення тканин всього організму. Дефіцит білка призводить до атрофії м'язів і порушення функцій людського тіла в цілому. У цій статті ми розповімо про те, скільки білка потрібно дорослій людині та в яких продуктах міститься найбільше білка.

Білки — коротка довідка

Білки, як і жири, і вуглеводи, є макроелементами, які необхідні людському організму у великій кількості. Вітаміни та мінерали називають мікроелементами. Особливість білка полягає в тому, що людське тіло не здатне його зберігати, отже потрібно стежити за тим, скільки білка ви споживаєте з їжею.

Білки необхідні перш за все для формування м'язів, кісток та інших тканин, а також для хорошого стану шкіри і волосся. Крім того, білки утворюють багато важливих амінокислот, які необхідні людському організму для переробки їжі.

Білки необхідні не тільки спортсменам, а й тим, хто хоче схуднути: регулярне споживання високобілкових продуктів (наприклад, сиру, молока) сприяє прискоренню обміну речовин.

За даними Вікіпедії, норма білка для жінок становить 58 до 87 грамів на добу, для чоловіків — від 65 до 117 грамів на добу.

При споживанні недостатноьї кількісті білка, відбувається наступне:

  • Метаболізм сповільнюється.
  • Стає складно скинути вагу, як і наростити м'язову масу.
  • Знижується рівень енергії, наростає втома.
  • Починаються проблеми з концентрацією уваги.
  • Настрій коливається.
  • Болять м'язи та суглоби.
  • Змінюється рівень цукру в крові.
  • Рани повільно загоюються.
  • Знижується імунітет.

З іншого боку, надлишок білка також не кращим чином впливає на стан організму. Організм людини не може зберігати надлишок білка, тому посилюється навантаження на печінку, яка відповідає за переробку білка.

Продукти з високим вмістом білка

1. Кисломолочний сир

Один з продуктів-лідерів за вмістом білка — це, без сумніву, сир. Наприклад, в 100 гкисломолочного сиру 0% жирності ТМ «Яготинське» міститься 18 г білка при енергетичній цінності 94 калорії. З кисломолочним сиром можна приготувати безліч десертів, страв і корисних напоїв (наприклад, можна додавати кисломолочний сир в фруктово-овочеві смузі або приготувати кавовий смузі з кисломолочним сиром для сніданку).

Читайте також: 10 причин, чому варто додати в раціон кисломолочний сир

Продукти з вмістом білка

2. Інші види сирів

Кисломолочний сир — далеко не єдиний сирний продукт, в якому міститься багато білка. В інших видах сиру на основі коров'ячого молока також міститься багато білка: в пармезані, моцарелі, швейцарському сирі, чеддері, адигейському, табагатьох інших. Наприклад, в 100 грамах «Моццарелли» ТМ «Яготинське» — 22 г білка при енергетичній цінності 330 калорій, в сирі «Адигейський» — 17,5 г білка при енергетичній цінності 235 калорій.

Читайте також: 10 надзвичайно смачних сирів, які варто спробувати вже сьогодні

3. Білкова закваска

Фахівці Яготинського маслозаводу розробили новий кисломолочний напій Закваска PRO, який відрізняється зниженим вмістом жиру (0,5%) і підвищеним вмістом молочного білка. Якщо в звичайній заквасці зміст молочного білка становить 2,8%, то в заквасці PRO — не менше 4,5%. Крім того, в білковій заквасці містяться пробіотичні штами (Lactobacillus acidophilus La-5, Bifidobacterium ВВ-12), термофільні молочнокислі організми (Streptococcus thermophilus) і болгарська паличка (Lactobacillus delbrueckii subsp. Bulgaricus).

Білкова закваска випускається в пляшці об'ємом 450 грамів, в якій міститься не менше 20 г білка. Закваска PRO буває без наповнювачів і з полуницею.

Читайте також: Худнемо смачно — 10 продуктів для тих, хто стежить за фігурою

4. М'ясо

Звичайно ж, білок міститься в м'ясі. У 100 грамах курячого або індичого філе — 30 г білка, пісної яловичини — 36 г, свинини — 30 г, кролятини — 21,5 г. Про те, як смачно приготувати м'ясо читайте в наших статтях 4 кращих рецепти приготування кролятини в сметані — від простого до вишуканого і Готуємо м'ясо як шеф-кухар: курка, яловичина та ягнятина з моцарелою.

Продукти з вмістом білка

5. Риба

У 100 грамах тунця або лосося міститься приблизно 20 г білка. Крім того, в рибі міститься багато вітамінів (A, групи B, D і E), вітамін молодості та краси біотин, а також мікроелементи (калій, фосфор, селен) і корисні омега-3 кислоти.

6. Яєчний білок

Один яєчний білок — це в середньому 4 г білка, в 100 г яєчного білка — 11 г білка. Про те, що приготувати з яєць, читайте в нашій статті 5 найсмачніших рецептів омлету з молоком.

7. Молоко

Коров'яче молоко — надзвичайно корисний продукт, в якому міститься кальцій, фосфор та вітамін D. З молоком можна приготувати вівсянку, манну і рисову каші, омлети, млинці на молоці, супи та багато-багато іншого. Якщо ви не любите молоко саме по собі, спробуйте готувати смузі на молоці або молочні шейки. У 100 грамах молока жирністю 2,6% — 2,8 г білка (тобто, в літрі молока — 28 г білка).

Читайте також: 15 причин, чому варто пити молоко кожен день

Продукти з вмістом білка

8. Йогурт

Фахівці Яготинського маслозаводу розробили новий вид йогурту — «Турецький», який відрізняється високою харчовою цінністю за рахунок високого вмісту жиру та білка. У 100 г йогурту «Турецький» — 128 калорій і 3,75 г білка. До складу продукту входять тільки інгредієнти молочного походження.

Продукти з вмістом білка

9. Бобові

У 100 грамах білої квасолі — 7,4 г білка, стручкового гороху — 3 г, сої — 14 г. Хороше джерело білка для вегетаріанців — тофу (24 г білка).

10. Горіхи

До продуктів з високим вмістом білка відносяться горіхи: мигдаль (21 г білка в 100 грамах мигдалю), кешью (18 г), фундук (15 г), фісташки (20 г), волоський горіх (15 г).

Продукти з вмістом білка

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття