Menu
Джерело: stocksnap.io

Що їсти, щоб добре себе почувати — найкращі та найгірші продукти для травлення

Пропонуємо вам два списки продуктів  що їсти та що не їсти, щоб ваш шлунково-кишковий тракт (і ви разом з ним) добре себе почували.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Для того щоб травлення було в порядку, потрібно не тільки знати, які продукти корисні для шлунка, але й те, які продукти шкідливі. Пропонуємо вам два списки продуктів що їсти та що не їсти, щоб ваш шлунково-кишковий тракт (і ви разом з ним) добре себе почували.

Які продукти корисні для травлення

Йогурт

Ми вже не раз писали, чим корисний йогурт, і чому так важливо регулярно вживати йогурт. Цей продукт не тільки покращує травлення завдяки вмісту живих бактерій, але й допомагає схуднути, підвищує імунітет, добре впливає на стан зубів та ясен, а також містить багато корисних для організму речовин. Якщо ви рідко їсте йогурт, саме час додати цей надзвичайно корисний продукт до раціону. Крім того, з йогуртом можна приготувати багато смачних напоїв (смузі, шейки) і десертів.

Продукти для травлення

Більше про користь йогурту читайте в статті 10 причин почати їсти йогурт — чим цей продукт буде корисний саме для вас

Інші продукти з пробіотиками

Для того щоб організм нормально функціонував, необхідні пробіотики. Багато пробіотиків, крім йогурту, міститься в кефірі, кисломолочній заквасці, ряжанці, простокваші. При цьому, різним людям підходять різні кисломолочні продукти. Одному добре підійде класичний йогурт без добавок, другому — кефір, третьому — ряжанка «З печі». Найкращий спосіб знайти те, що підходить саме вам — спробувати.

Продукти для травлення

Більше читайте в статті Що їсти, щоб бути здоровим — 10 багатих на пробіотики продуктів

Цільнозернові продукти

Хліб з борошна грубого помелу, хліб з висівками, коричневий рис та вівсянка — ці продукти містять багато клітковини, яка необхідна для хорошого травлення.

Багаті клітковиною фрукти та овочі

Якщо ви не любите коричневий рис та цільнозернові хлібці, їжте більше фруктів та овочів — в них міститься клітковина, необхідна для хорошого травлення. Багато клітковини міститься в капусті та зелених листових овочах, в абрикосах і грушах, в інжирі, а також в бобових.

Продукти для травлення

Читайте також: Продукти для здоров'я та схуднення — навіщо потрібна клітковина і де її брати

Напої

Для хорошого травлення потрібно не тільки їсти корисні продукти, але й пити багато рідини, а саме звичайної води, трав'яного чаю або молока.

Продукти для травлення

Інші продукти

Крім того, для травлення корисні такі продукти як м'ясо птиці та інші види нежирного м'яса (джерело білка і багатьох корисних речовин), риба, м'якуш гарбуза (джерело клітковини), кокосова олія, а також коріандр, імбир (в невеликих кількостях), куркума, цикорій.

Продукти для травлення

Читайте також: Сезон гарбуза — 10 ідей для смачного і корисного гарбузового смузі

Які продукти шкідливі для травлення

Для того щоб травний тракт нормально працював, потрібно не тільки знати, що їсти, але й (що не менш важливо!), знати, чого їсти не варто. Пропонуємо вам список продуктів, які варто виключити з раціону, якщо у вас проблеми з травленням.

Смажена і жирна їжа

Напевно, ви і так знаєте, що жирна та смажена їжа (особливо фаст-фуд) шкідлива для здоров'я в цілому і для шлунка зокрема. Тому, якщо ви не хочете проблем з шлунково-кишковим трактом, постарайтеся виключити ці продукти з раціону. 

Алкоголь

Алкогольні напої шкідливі не тільки для серцево-судинної системи, але й для шлунка. Зокрема, вживання алкогольних напоїв може викликати печію та інші неприємні симптоми.

Ягоди з дрібними кісточками

Полуниця, малина та інші ягоди містять багато корисних вітамінів і мікроелементів, проте у деяких людей вони можуть викликати неприємні симптоми. Це пов'язано з тим, що в цих ягодах містяться дрібні кісточки, які подразнюють кишечник.

Кукурудза

У кукурудзі міститься клітковина, яка погано переробляється людським організмом. Так що, кукурудза може бути корисна для здоров'я, але тільки в тому випадку, якщо дуже добре її прожовувати.

Кава, чай та інші напої з вмістом кофеїну

Для деяких людей міцна кава, чорний чай та солодкі газовані напої — протипоказані, оскільки погано впливають на роботу шлунка. Що ж, в такому разі спробуйте замінити чорну каву на каву з молоком або вершками.

Продукти для травлення

Про це читайте в статтях Кава з молоком — шкода чи користь улюбленого напою і Як приготувати каву з молоком —найкращі рецепти улюбленого напою.

Примітка. Ця стаття має інформаційний характер. При будь-яких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, звертайтеся до лікаря.

За матеріалами nhs.uk, bbcgoodfood.com, health.com

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття