Menu
Джерело: stocksnap.io

Раціон для здоров'я та краси — 10 продуктів, багатих на вітамін В1

Дефіцит вітаміну В1 призводить до багатьох неприємних наслідків. Про це, а також про те, в яких продуктах міститься вітамін В1, ми розповімо в статті.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Тіамін, також відомий як вітамін В1, необхідний для того, щоб забезпечувати клітинні функції в організмі і підтримувати роботу багатьох життєво важливих органів. Дефіцит вітаміну В1 призводить до багатьох неприємних наслідків. Про це, а також про те, в яких продуктах міститься вітамін В1, ми розповімо в статті.

Коротка довідка про вітамін В1

Тіамін — це водорозчинний вітамін, який міститься в багатьох харчових продуктах. Як і більшість вітамінів групи В, тіамін бере участь у метаболізмі, а також необхідний для клітинних функцій.

Крім того, вітамін В1 впливає на зір. Тіамін, разом з кислотами омега-3 і омега-6, покращує зір та знижує ризик катаракти.

Дефіцит тіаміну спостерігається рідко. Нестача вітаміну В1 може бути наслідком недостатньої кількості продуктів тваринного походження і надмірного вживання алкоголю.

До симптомів дефіциту тіаміну відносять хронічну втому, проблеми з кишечником, виснаження м'язової тканини.

Добова потреба у вітаміні В1 складає 1,1 мг.

Читайте також: 10 продуктів для гарного зору та красивої шкіри

10 продуктів, в яких міститься вітамін В1

1. Риба

У рибі містяться омега-3 кислоти, а також безліч корисних вітамінів і мікроелементів, в тому числі вітамін В1 (тіамін). Наприклад, в 100 грамах форелі — 0,43 мг тіаміну. Крім того, вітамін В1 міститься в таких сортах риби як лосось, тунець, шед, скумбрія.

Продукти з вітаміном В1

2. Нежирна свинина

У 100 грамах нежирної свинини міститься 1,12 мг тіаміну, тобто трошки більше добової норми.

Читайте також: 5 способів замаринувати дуже смачний шашлик для пікніка на природі

3. Насіння соняшнику

В такому простому продукті як насіння соняшнику міститься вітамін Е, рибофлавін, біотин, та вітаміни групи В. У 100 грамах насіння соняшнику — 1,48 мг тіаміну. Також, вітамін В1 міститься в насінні льону, насінні кунжуту, насінні іспанського шавлії, в невеликих кількостях — в насінні гарбуза.

4. Горіхи

У 100 грамах горіхів макадамія міститься 0,71 мг вітаміну В1 або тіаміну. Крім того, тіамін міститься в фісташках, бразильських горіхах, плодах горіха-пекана і кешью.

Читайте також: «Вітамін краси»: для чого потрібен рибофлавін та де його шукати

5. Хліб з пшеничного борошна

У 100 грамах хліба з пшеничного борошна міститься приблизно третина добової норми вітаміну В1.

Продукти з вітаміном В1

6. Зелений горошок і квасоля

Якщо ви дотримуєтеся вегетаріанської дієти, ви все ж можете забезпечити свій організм достатньою кількістю вітаміну В1. Для цього чудово підійдуть бобові і зелений горошок. Так, в 100 грамах білої квасолі міститься 0,24 мг тіаміну, в 100 грамах зеленого горошку — 0,28 мг.

Читайте також: Що їсти, щоб добре виглядати — 12 продуктів з вітаміном Е

7. Шпинат

Якщо ви дбаєте про своє здоров'я, то вам однозначно варто ввести в раціон шпинат. Цей зелений листовий овоч — чудеве джерело корисних речовин, в тому числі вітамінів групи В. Шпинат можна додавати в салати і використовувати для приготування багатьох страв, наприклад, касеролі, млинців, салатів і багатьох інших.

8. Спаржа

Ще одне хороше джерело вітаміну В1 — це спаржа. У 100 грамах спаржі міститься 0,16 мг тіаміну. Зі спаржею можна готувати безліч смачних страв, наприклад лазанью або омлет.

9. Кефір

Кефір — це не тільки джерело кальцію, фосфору і корисних для мікрофлори кишечника пробіотиків. Кефір багатий вітамінами групи В, зокрема В1 і В12, а також біотином, вітаміном D і рибофлавіном. Якщо не любите кефір сам по собі, спробуйте приготувати смачні та корисні кефірні смузі.

Читайте також10 причин, чому варто почати пити кефір вже сьогодні

Продукти з вітаміном В1

10. Гарбуз

У деяких видах гарбуза, наприклад жолудевого, мускатного та гарбуза сорту хаббард, крім корисної клітковини, міститься і вітамін В1. Наприклад, в 100 грамах жолудевого гарбуза — 0,17 мг тіаміну.

 

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття