Menu
Нав’язлива тяга до шкідливої їжі — чого бракує вашому організму?

Нав’язлива тяга до шкідливої їжі — чого бракує вашому організму?

Давайте розберемося, чого ж нам бракує, і якою їжею можна поповнити запаси тих чи інших корисних речовин, не засмічуючи організм.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Бувають моменти, коли ми, начебто, впевнені в тому, що зараз готові віддатися цілком і повністю шоколадному торту, чи з'їсти цілу пательню смаженої картопельки, і виявляється — такі наші “бажання” ніщо інше, як самообман — сигнали організму про нестачу тих чи інших вітамінів.

Вплинути на ситуацію набагато легше у теплу пору року, коли усі натуральні джерела корисних речовин є у майже цілодобовому доступі, адже практично за будь-якої тяги до чогось шкідливого організму бракує чи то правильних овочів, чи фруктів, ягід, горіхів і тд. Проте, той чи інший набір вітамінів, мінералів, мікро та макроелементів може міститися і в крупах, м’ясі, рибі, кисломолочних продуктах, оліях та інших продуктах, доступних цілий рік.

Тож, давайте розберемося, чого ж нам бракує, і якою їжею можна поповнити запаси тих чи інших корисних речовин, не засмічуючи організм.

Тяга до солодкого

Якщо ви постійно відчуваєте, що вам дуже хочеться з’їсти цукерочку, шматочок (а то й кілька) шоколаду, або й узагалі закинути в себе ложку цукру, знайте — у вашого організму магнієва недостатність. Також, варто звернути увагу на недостатню кількість правильних вуглеводів у раціоні. Приготуйте на сніданок хорошу порцію вівсяної каші, рису або гречки, з’їжте кілька житніх хлібців, до салату додайте горіхи, авокадо, кунжут, насіння льону, соняшника й гарбуза, або приготуйте злаково-зернове печиво з медом і бананом. Потіште себе фруктовим салатом, несолодким какао або шматочком гіркого шоколаду! Усе це — чудові джерела магнію, калію, корисних олій та правильних вуглеводів.

Солодке

Хочеться солоного

Так організм вимагає у вас натрію, який потрібен йому для живлення клітин, побудови міцних нервової та м'язової тканин. Щоб поповнити його запаси їжте побільше морепродуктів, яєць, морської капусти й бобових. Натрій впливає на організм і самостійно, і у поєднанні з іншими мікро- та макроелементами. До прикладу, доповнений хлором, він запобігає витоку рідини з кровоносних судин в прилеглі тканини. Щоб відновити баланс хлору вживайте молочні продукти, особливо тверді сири, м’ясо, рибу та додавайте у страви в адекватній кількості нерафіновану сіль — морську й гімалайську рожеву.

Old парменталь

Хочеться кислого

Причиною тому може стати дефіцит вітаміну С. Саме він відповідає за імунітет, тому іноді кисленького може хотітися на початкових стадіях застуди або вірусних захворювань, як сигнал про зниження захисної функції. Передусім, проконсультуйтеся у лікаря та оберіть якісний вітамінно-мінеральний комплекс. Включить до раціону побільше овочів, фруктів, зелені та ягід. Багатими на вітамін С є смородина, цитрусові, селера, шпинат, цибуля, малина, ківі й капуста. Кислого може захотітися й у разі нестачі магнію, тож горіхи, насіння, злаки й бобові стануть у нагоді й тут.

Малина

Хочеться жирного й смаженого

Якщо ви час від часу відчуваєте непереборне бажання накинутися на смажені курячі крильця, або бургер із величезною котлетою й “ванною” соусів — ваш організм відчуває нестачу кальцію. Те ж стоється і нестерпної жаги газованих напоїв. Кальцій у великій кількості міститься в брокколі, твердому сирі, кисломолочному сирі, чіа, тофу, кіноа, шпинаті, кунжуті, стручкових і бобових. До слова, щоб кальцій з кисломолочного сиру засвоювався організмом якнайкраще, обирайте сир із жирністю від 2,5%, їжте його з морквою, гарбузом, запеченими яблуками, грушами, курагою й чорносливом, авокадо, медом, ягодами й горіхами. А от їсти сир із кавою, шпинатом, щавлем та злаковими не рекомендується, принаймні, якщо на меті усе ж збагачення організму кальцієм: ці продукти містять в собі речовини, які утворюють нерозчинні солі кальцію, а ті у свою чергу — перешкоджають його засвоєнню.

Сир домашній

Хочеться хліба

Коли відчуваєте, що душа так і просить запашного хліба, гарячої хрумкої скоринки — це може означати, що вам не вистачає азоту. Щоб поповнити його запаси, оберіть для перекусу щось із високим вмістом білка: куряче або індиче філе, білу й червону рибу, особливо тунець, кіноа, гриби, яйця, боби й горіхи, свіжу зелень, натуральний йогурт. Також це може вказувати на очевидну нестачу складних вуглеводів, тож ви цілком можете потішити себе цільнозерновим хлібом, порцією макаронів з твердих сортів, порцією злаків у якості гарніру.

Хліб та салат

Читайте також: Смачно і корисно – 5 легких перекусів під час дієти

Хочеться рідкої чи твердої їжі

Цей знак не з найкращих, бо свідчить про те, що вашому організму бракує рідини, і може настати зневоднення. Бажання гризти щось тверде також говорить про порушення водного балансу в організмі. Візьміть собі за звичку пити не менш ніж 1,5 л чистої води на день (не враховуючи чай, каву, соки і тд), додавайте імбир та лимонний сік і пийте через кожні 2-3 години хоча б склянку.

Хочеться кави

Для когось кава — ранковий ритуал, для когось — порція насолоди, а для декого непереборне бажання скуштувати гарячої запашної кави викликане нестачею сірки або заліза. Заповнити нестачу сірки допоможуть: пісна яловичина, яйця, риба, молочні продукти, капуста, злаки, бобові, крупи, яблука, часник, брокколі й журавлина. При нестачі заліза на допомогу прийдуть: свіжі овочі, скумбрія, куряче й індиче філе, інжир, шпинат, морська капуста і і гречка.

Кіт та кава

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.
Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття