Menu
Джерело: pexels.com

Меню сирного гурмана — правила та секрети сирної тарілки

У наш час, на щастя для нас, вибір сирів — величезний. Сьогодні на полицях українських супермаркетів можна знайти як вишукані сири європейських виробників, так і українські аналоги елітних сирів (більш доступні за ціною українському споживачеві), наприклад Парменталь, Мааздам або Пирятин від ТМ «Пирятин».

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

За час існування нашого блогу, ми встигли написати про все на світі: про те, як готувати лазанью, кіш і касероль; про те, як правильно вибирати молоко; про те, які бувають види сирів; а також про багато чого іншого. Однак, як виявилося, є тема, про яку ми не писали ні разу — а саме про правила та секрети сирної тарілки. Виправляємося!

У наш час, на щастя для нас, вибір сирів — величезний. Сьогодні на полицях українських супермаркетів можна знайти як вишукані сири європейських виробників, так і українські аналоги елітних сирів (більш доступні за ціною українському споживачеві), наприклад Парменталь, Мааздам або Пирятин від ТМ «Пирятин».

Правила сирної тарілки

Читайте також: 10 надзвичайно смачних сирів, які варто спробувати вже сьогодні

Тому сьогодні, якщо потрібно накрити сирний стіл і зібрати сирну тарілку, вибрати є з чого. Однак варто дотримуватися певних правил і знати кілька секретів сирної тарілки, про які ми й розповімо в цій статті.

Правила та секрети сирної тарілки

Пункт перший — кухонне приладдя

Сирну тарілку прийнято викладати не на тарілку, а на дерев'яну дошку будь-якої форми — спеціальну круглу або звичайну кухонну дошку. Їсти сири з сирної тарілки прийнято руками або за допомогою дерев'яних шпажок. Ще один важливий момент: для різних сирів існують різні ножі, однак якщо це ваша перша сирна тарілка, цілком можна обійтися звичайним кухонним ножем (крім того, частину сирів вам можуть нарізати в супермаркеті).

Пункт другий — як вибрати сири для сирної тарілки

Насправді, вибір сирів для вашої сирної тарілки — виключно справа смаку і вподобань. Однак існують деякі загальні правила. Перш за все, варто вибиратися різні види сирів:

  • Сири з тривалим терміном дозрівання (Парменталь, Пирятин) і молоді сири (Моцарелла).
  • Тверді сири (Чеддер, Парменталь, Голландський) і м'які сири (Моцарелла).
  • Сири з класичним смаком (Чеддер, Російський, Мааздам) і сири з оригінальними смаками (Горіховий з фенугреком, Левине серце, Король сирів).

Для сирної тарілки рекомендується брати непарну кількість сирів: три або п'ять, максимум — сім.

Читайте також: Меню сирного гурмана — 10 сирів з оригінальними смаками

Правила сирної тарілки

Пункт третій — доповнення до сирів

На сирній тарілці, крім безпосередньо сирів, можна подавати додатково до 5 компонентів: свіжі фрукти (особливо яблука, груші, виноград, інжир, ківі, ананас, вишню), джеми і варення (з ягід, смородини, слив, абрикосів), сухофрукти (курага, фініки, журавлина), горіхи (волоський, фундук, мигдаль, кеш'ю), солоні крекери, шматочки французького багета або свіжого хліба на ваш вибір, оливки.

Правила сирної тарілки

Пункт четвертий — як викладати

Викладати сир на сирну тарілку потрібно так, щоб між різними видами сиру залишався вільний простір (в такому випадку аромати сирів не будуть змішуватися).

Пункт п'ятий — вино

Для різних видів сиру існують різні види вина, тому вибір вина буде залежати від того, які ви виберете сири. Наприклад, сир «Пирятин», який виготовляється за аналогією з датським сиром «Хаварті», добре поєднується з білим вином, тоді як сир «Чеддер» — з сидром і неміцними винами.

Правила сирної тарілки

Читайте також: Гід по сирах для справжнього гурмана

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття