Menu
Джерело: pexels.com

Користь молока для всієї родини: кому і скільки потрібно молока, щоб бути здоровим

У чому користь молока і які переваги ви отримуєте завдяки його регулярному споживанню?

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Один стакан молока забезпечує 30% добової потреби в кальції, 25% — вітаміну D, 24% — вітаміну B, 20% — фосфору, і 11% — калію. У цій статті ми розберемося, яке молоко і в якій кількості потрібно різним віковим категоріям.

Скільки молока потрібно давати дітям

Для дитини до 6 місяців, відповідно до рекомендацій ВООЗ, найкраще харчування — це грудне молоко матері. Молочні продукти можна вводити поступово по досягненню дитиною шестимісячного віку (каші, сирки, сиркові продукти), а молоко — не раніше восьмимісячного віку (за деякими рекомендаціями — не раніше року). При цьому мова йде виключно про молоко, адаптоване до дитячого організму, яке виробляється під спеціальними дитячими торговими марками.

Дитячі молочні продукти виробляються з використанням обладнання закритого циклу — тобто такого, де втручання людини мінімальне. Крім того, до дитячих молочних продуктів пред’являються підвищені вимоги щодо безпеки та контролю якості. Що не менш важливо — виробники збагачують дитяче молоко вітамінними комплексами, що допомагає забезпечити дитячий організм всім необхідним для росту і розвитку.

Молоко, рекомендоване дітям у віці до 3 років — ультрапастеризоване. Це найсучасніший і ефективний метод обробки, який знищує всі шкідливі бактерії і мікрофлору, зберігаючи при цьому корисні якості молока.

Давати сире молоко маленьким дітям категорично заборонено — воно може стати джерелом хвороб, що поширюються через травний тракт. І хоча у натурального молока є переваги, більшість лікарів, наприклад Американська академія педіатрії (США), рекомендують утримуватися від споживання сирого продукту — особливо це стосується дітей та вагітних жінок.

Рекомендована жирність молока для дітей до 2 років — 3,2%-3,5%. Знежирене молоко можна давати тільки після 2 років.

Як пише maxybaby.net.ua, головний дитячий гастроентеролог Міністерства охорони здоров’я України Олег Шадрін вважає, що сумарна норма молока в раціоні дитини  становить 650 мл на добу. З них дітям до 1,5 року необхідно споживати 500 мл на добу питного молока та кисломолочних продуктів, і 150 мл на добу молока у складі молочно-круп'яної каші. Дітям від 1,5 до 3-х років необхідно споживати 450 мл на добу питного молока та кисломолочних продуктів і 200 мл на добу молока у складі молочно-круп'яної каші.

Американські лікарі рекомендують дітям від 1 року давати 1-1,5 склянки молока або інших молочних продуктів на день, у віці від 2 до 4 років — 2 склянки, від 4 до 8 років — 2,5 склянки, з 9 років — від 3 склянок.

Скільки потрібно пити молока

Скільки молока потрібно дорослим

Як наголошується в звіті Всесвітньої продовольчої організації, не існує загальних глобальних рекомендацій щодо того, скільки молока потрібно споживати дорослій людині — вони розробляються для кожної країни окремо. При цьому в багатьох країнах рекомендується робити вибір на користь знежиреного молока і молочних продуктів — такий підхід є частиною вирішення проблеми зайвої ваги та ожиріння.

Найпоширеніша рекомендація щодо того, скільки молока потрібно споживати на день дорослій людині — це 750 мл в день (три склянки). Наприклад, Департамент сільського господарства США рекомендує у віці від 9 років споживати щонайменше три порції молока на день (одна порція — 250 мл), при цьому віддаючи перевагу молоку низької жирності або знежиреному молоку. У Великій Британії рекомендується у віці від 11 років споживати 4-5 склянок молока зниженої жирності, а з 19 років — 3,5 склянки.

Варто пам'ятати, що норма споживання молока залежить від багатьох факторів, таких як вік, фізична активність, стан здоров'я, а також раціон. Наприклад, якщо ви вживаєте інші продукти з високим вмістом кальцію — арахіс, броколі, чорна квасоля, сардини — ваша норма споживання молока буде нижче.

Жінки у віці від 19 до 50 років повинні споживати приблизно 1000 мг кальцію на день, від 50 років — 1200 мг. Щоб забезпечити цей рівень, достатньо випивати 3-4 склянки молока.

Крім того, як показали численні дослідження, жінки, які регулярно споживають знежирене молоко, менш схильні до гіпертонії в порівнянні з жінками, які цього не роблять. Вчені Гарвардського університету порівняли раціон майже у 30 тис. жінок середнього віку, в результаті чого було виявлено позитивний ефект від регулярного вживання молока. На думку медиків, молоко з низьким вмістом жирів допомагає стабілізувати тиск і забезпечує організм важливими поживними речовинами.

Для чоловіків рекомендації не сильно відрізняються від показаної норми для жінок. Представники сильної статі у віці від 19 до 70 років повинні споживати приблизно 1000 мг кальцію на день, від 70 років — 1200 мг.

Варто враховувати, що молочні продукти багаті білком, який є матеріалом для нарощування м'язової маси. Ця властивість важлива для чоловіків, які активно займаються спортом.

При непереносимості лактози можна замінити молоко кисломолочними продуктами, наприклад, кефіром, йогуртом або твердим сиром, які забезпечать організм корисними речовинами і вітамінами.

Якщо людина, з яких-небудь причин, взагалі не вживає молочну продукцію, необхідно ввести в раціон альтернативні джерела кальцію: яйця, сардини, злаки, соєві боби, родзинки, насіння соняшнику, інші. 

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.

Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки. 

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття