Menu
Джерело: unsplash.com

Кефір та його унікальна користь для здоров'я

Кефір — це унікальний за своїми якостями кисломолочний продукт.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Корисні властивості кефіру були відомі з давніх часів. Сучасні медики рекомендують пити кефір при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, печінки, підшлункової, при ожирінні. Причина, по якій кефір вважається корисним для здоров'я, — це вміст пробіотиків та інших корисних речовин. У цій статті ми розповімо, кому і чим корисний кефір та в чому полягає його вплив на здоров'я.

Користь кефіру

Кефір допомагає при проблемах з травленням

Відомо, що кефір корисний для шлунково-кишкового тракту: в кефірі містяться корисні мікроорганізми, які позитивно впливають на травлення і допомагають при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Дослідження показали, що споживання пробіотиків (які у великих кількостях містяться в кефірі) допомагає при діареї, а також при порушеннях роботи травлення, викликаних прийомом антибіотиків, і для відновлення після курсу антибіотиків.

Завдяки антибактеріальним властивостям, кефір рекомендується при порушеннях шлунково-кишкового тракту, викликаних бактерією Helicobacter pylori, таких як виразка шлунка і дванадцятипалої кишки. Крім того, кефір варто пити при таких захворюваннях як синдром роздратованого кишечника, виразковий коліт і хвороба Крона.

Підсумок: дані по впливу кефір на органи травлення не остаточні і вимагають додаткових досліджень, однак практика показала, що кефір допомагає при багатьох захворюваннях шлунково-кишкового тракту — це відбувається в основному завдяки наявності пробіотиків. У той же час, кефір не рекомендується людям, що страждають від підвищеної кислотності. Варто пам'ятати і про те, що свіжий кефір має проносні властивості, тоді як «старий» має протилежний ефект.

Кефір має антибактеріальні властивості

Так як кефір — сильний пробіотик, в ньому міститься багато корисних бактерій. Деякі з цих бактерій допомагають захистити організм від інфекцій, викликаних шкідливими мікроорганізмами. Наприклад, клас корисних бактерій Lactobacillus kefiri стримує ріст кишкової палички, бактерій і сальмонели.

Кефір знижує ризик остеопорозу

Одна з основних проблем, особливо серед літніх жінок, — це остеопороз. Щоб його уникнути, необхідно забезпечити достатній рівень кальцію, який в надлишку міститься в кефірі. Крім того, в кефірі є вітамін K2, який бере участь в кальцієвому метаболізмі, а також фосфор, який необхідний для здоров'я кісток.

Кефір для здоров'я

Кефір ефективний для захисту від раку

Рак — одна з найнебезпечніших і важких хвороб, причини якої залишаються нез'ясованими до кінця. У той же час, існують продукти, які мають захисні властивості, що перешкоджають виникненню і розвитку ракових клітин. Кефір входить до числа таких продуктів.

Пробіотики, які містяться в кефірі, не тільки підвищують захисні сили організму, але і знижують рівень вироблення канцерогенних речовин. Подібний ефект перешкоджає розвитку злоякісних пухлин. За даними дослідження, опублікованого в Journal of Medicinal Foods, пробіотики, що містяться в кефірі, перешкоджають росту клітин, які викликають рак молочних залоз.

Кефір ефективний при алергії та астмі

На жаль, алергія сьогодні — дуже поширене захворювання. За деякими даними, кефір допомагає запобігти появі алергії завдяки наявності такого елементу як полісахарид. Дослідження, проведені на тваринах, підтвердили, що кефір корисний при алергіях і астмі, так як допомагає усунути запальні процеси.

Кефір добре переноситься людьми з непереносимістю лактози

Люди з непереносимістю лактози не можуть споживати молоко, так як це може викликати нудоту, діарею, і навіть блювоту. В цьому випадку замінити молоко можна кисломолочними продуктами, такими як йогурт і кефір.

В одному дослідженні людям, що страждають непереносимістю лактози, давали молоко, кефір і йогурт. При споживанні кефіру здуття живота було на 71% менше, ніж при споживанні молока. Серед учасників дослідження, які споживали йогурт замість молока, відсоток здуття живота був на 54% менше.

Кефір незамінний при схудненні і очищенні організму

При травленні в результаті метаболізму утворюються побічні продукти, які накопичуються в організмі і можуть погано позначатися на загальному самопочутті, викликаючи головний біль, втому і навіть алергію. Регулярне споживання кефіру, завдяки вмісту в ньому корисних бактерій, забезпечує постійний і безперебійний процес очищення організму від шкідливих речовин.

Крім того, кефір корисний при схудненні: в ньому міститься мало калорій, в той же час він прекрасно насичує. Одна з найбільш ефективних дієт для схуднення — це гречка з кефіром.

Кефір для схуднення

Кефір благотворно впливає на стан серцево-судинної системи

Мікрофлора кишечнику важлива для того, щоб організм був здоровим, і всі процеси протікали добре. Зміни в мікрофлорі кишечнику можуть позначатися на роботі всіх органів тіла, в тому числі серця і судин. Вітамін K2, який є в кефірі, допомагає запобігти накопиченню тромбоцитів в артеріях і попередити захворювання серця, а полісахарид допомагає знизити рівень кров'яного тиску і сироваткового холестерину.

Що ще необхідно знати про кефір:

• Маленьким дітям можна давати кефір тільки після досягнення 8 місяців, і то тільки спеціальних «дитячих» марок.

• Не рекомендується кефір вагітним жінкам і матерям, що годують, через вміст в ньому етилового спирту.

Наостанок, варто відзначити, що кефір — дійсно унікальний за своїми якостями кисломолочний продукт. Проте, користь і шкода кефіру для кожної окремої людини можуть відрізнятися, в залежності від індивідуальних особливостей організму. Якщо у вас є сумніви щодо користі чи шкоди кефіру для вашого здоров'я, обов'язково проконсультуйтеся з вашим лікарем.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття