Сметана у щоденному раціоні — скільки, кому і коли
Українські господині з давніх часів використовували сметану для приготування страв. Важко уявити українську кухню без борщу зі сметаною, як і без млинців та вареників зі сметаною.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття
Українські господині з давніх часів використовували сметану для приготування страв. Важко уявити українську кухню без борщу зі сметаною, як і без млинців та вареників зі сметаною. Сьогодні мало що змінилося: ми, як і раніше, любимо сметану і щедро використовуємо її для щоденного та святкового столу. Тим більше, що завдяки сучасним технологіям виробництва, сьогодні доступна сметана різної жирності — від 15% та більше. Крім того, сметана, як і більшість молочних продуктів, містить безліч корисних вітамінів та мікроелементів. У цій статті ми розповімо, чим корисна сметана.
Загальні відомості про сметану
Сметана виробляється шляхом молочнокислого бродіння з використанням спеціальних бактерій, в результаті чого отримуємо особливий смак, колір, запах та консистенцію продукту. Сьогодні у продажу можна знайти сметану різного ступеня жирності, найпоширеніша — 15% і 20-25%. Знежирена сметана буде корисна людям, яким небажано вживати жирні продукти — вона не шкідлива для здоров'я і, в той же час, зберігає корисні поживні та смакові якості.
Сметана містить:
- вітаміни Е, В, С і РР;
- біотин (вітамін Н), який називають вітаміном молодості;
- каротин;
- рибофлавін;
- органічні кислоти;
- калій, кальцій, фосфор, магній, цинк, йод;
- тваринний білок;
- жири.
Різниця між сметаною та сметанковим продуктом
Сьогодні на полицях магазинів можна зустріти не лише сметану, але й сметанковий продукт. Незважаючи на схожу назву, склад і смакові якості у них абсолютно різні. Сметана виготовляється з коров'ячого молока, тоді як у сметанковому продукті можуть бути рослинні жири та стабілізатори. За рахунок цього сметанковий продукт коштує менше, ніж сметана.
Перед тим як зробити вибір на користь сметанкового продукту, варто добре подумати — його склад може бути не просто некорисним для організму, а навіть і шкідливим.
Чи можна їсти сметану під час дієти для схуднення
Існує міф, що від сметани легко набрати вагу, так як це висококалорійний продукт з високим вмістом жиру. Це не зовсім так — якщо споживати сметану в помірній кількості, вона не тільки не зашкодить фігурі, але й буде корисна для здоров'я.
У двох столових ложках сметани (30 г) міститься приблизно 20 калорій, що не так і багато, якщо враховувати, що добова норма дорослої людини складає близько 2000 калорій.
Отже, скільки калорій міститься в 100 грамах сметани?
- 10% жирності — 115 калорій.
- 15% жирності — 159 калорій.
- 20% жирності — 203 калорії.
- 30% жирності — 290 калорій.
Висновок: їсти сметану під час дієт можна і навіть потрібно, однак слід віддавати перевагу нежирним сортам та дотримуватися помірності.
Склад сметани
1. Білки і жири
Сметана містить білок, який необхідний організмові для виробництва енергії та підтримки імунної системи. Однак крім білка, в ній містяться і жири, в тому числі з високим вмістом насичених жирних кислот — які не кращим чином впливають на стан серцево-судинної системи.
Висновок: якщо ви слідкуєте за вмістом тваринних жирів в раціоні, вибирайте сметану жирністю не більше 15%.
2. Холестерин
Скільки холестерину міститься в сметані та чи шкідливий він для здоров'я? У сметані міститься холестерин, який необхідний організму для виробництва гормонів і формування клітин. В той же час, надмірна кількість холестерину призводить до закупорки судин. Для дорослих з нормальних станом здоров'я рекомендується споживати в день не більше 300 мг холестерину, для дорослих із серцево-судинними захворюваннями — 200 мг.
3. Кальцій
Як і в молоці, сирі, йогурті та інших молочних продуктах, в сметані міститься кальцій, який просто необхідний для здоров'я кісток, нервової системи і роботи серця. У сметані міститься багато кальцію, який сприяє зростанню і зміцненню кісток, нігтів і зубів. Детальніше про кальцій читайте в нашому матеріалі «Скільки кальцію потрібно, щоб бути здоровим, і де його брати — 10 багатих кальцієм продуктів».
4. Рибофлавін
Рибофлавін допомагає організму перетворювати їжу в енергію, а також незамінний для нормального засвоєння вітаміну B6 і солі фолієвої кислоти. Крім того, рибофлавін необхідний для виробництва червоних кров'яних клітин. Особливість цього елемента в тому, що він не виробляється організмом, тому його необхідно включати в раціон.
5. Фосфор
Фосфор необхідний для здоров'я кісток і нормальної роботи нирок, нервової та м'язової систем. Детальніше про фосфор читайте в нашому матеріалі «Чим загрожує нестача фосфору і де його брати — 10 багатих на фосфор продуктів».
6. Вітамін В12
У сметані міститься вітамін В12. Він необхідний для здоров'я нервової системи і регуляції захисних функцій організму.
7. Вітамін А
Вітамін А — це мікроелемент, який підтримує і покращує зір, а також добре впливає на стан шкіри. Жінкам рекомендується споживати 700 мг вітаміну А в день, чоловікам — 900 мг.
Користь сметани для дорослих
- Сметана — дуже поживний і смачний продукт.
- Засвоюється організмом краще, ніж молоко та інші молочні/кисломолочні продукти.
- Корисна людям, у яких погане травлення або слабкий апетит.
- Добре впливає на мікрофлору кишечника.
- Містить значну кількість корисних вітамінів та мікроелементів.
- Містить біотин (вітамін Н), який називають вітаміном молодості і краси.
- Добре впливає на гормональний фон, що актуально для жінок.
- Завдяки вмісту білка, сметана допомагає підтримувати силу м'язів.
- Корисна сметана і для чоловічого організму: вона сприяє підтримці і збільшенню потенції.
Сметана для дітей
Дітям сметану можна давати не раніше, ніж у три роки. Для дитячого організму сметана буде корисна завдяки вмісту кальцію, заліза, калію і фосфору, органічних кислот і вітамінів. Давати дитині сметану можна і в комплексі з іншими корисними продуктами, наприклад з морквою — в такому випадку вона відмінно підвищує імунітет.
У яких випадках сметана може бути шкідлива
- При захворюваннях шлункової системи (виразки, гастрити з підвищеною кислотністю). У такому випадку слід проконсультуватися з фахівцем.
- Їсти багато сметани не рекомендується тим, хто стежить за фігурою. В такому випадку краще купувати сметану з невисоким рівнем жирності.
- З обережністю слід споживати сметану людям, у яких є проблеми з печінкою та жовчним міхуром. В такому випадку краще їсти сметану в першій половині дня.
- При наявності захворювань серцево-судинної системи варто звертати увагу на вміст в сметані холестерину.
- Не слід їсти сметану, якщо минув термін придатності, а також, якщо були порушені умови зберігання, зазначені на упаковці.
-
Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття