Menu
Міфи та правда: все, що вам потрібно знати про молоко

Міфи та правда: все, що вам потрібно знати про молоко

Пити чи не пити? У «молочному» питанні правда тісно переплетена з вимислом, чутками, здогадками, а іноді і з відвертою дезінформацією.

Джерело: pixabay.com
  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття

Давайте раз і назавжди розвінчаємо усталені міфи про цей унікальний харчовий продукт.

Молоко — найкраще джерело кальцію — ФАКТ

Молоко та інші молочні продукти, в тому числі йогурт і сир, повсюдно і виправдано вважаються найбільш концентрованими та дієтичними джерелами кальцію. Друге місце в цьому рейтингу займають листова зелень та бобові культури — однак вони і близько не можуть зрівнятися з молочними продуктами: 10 чашок сирого шпинату або 6 порцій бобових культур за своєю насиченістю кальцієм можна порівняти тільки з однією чашкою молока.

Але справа не стільки у вмісті кальцію, скільки у тому, наскільки добре він засвоюється організмом. Наприклад, кальцій у зелені засвоюється людиною лише на 10% від його загального вмісту в продукті. В той час як інші поживні речовини в молоці, такі як лактоза та вітамін D, сприяють значно більшому засвоєнню кальцію.

Пастеризація вбиває всі корисні речовини в молоці — МІФ

На відміну від стерилізації, пастеризація не вбиває всі мікроорганізми в продукті. Замість цього вона спрямована на скорочення числа життєздатних патогенів, які викликають захворювання (звичайно, якщо ви правильно зберігаєте пастеризоване молоко і вживаєте його впродовж терміну, зазначеного на упаковці).

Ультрапастеризація молока — це найсучасніший вид термічної обробки: продукт витримують за температури від 137 до 150 градусів всього лише кілька секунд, а потім миттєво охолоджують. Така унікальна технологія дозволяє зберегти корисні властивості молока і захистити його від впливу шкідливих бактерій.

Також ультрапастеризація робить молоко безпечним для споживання на термін до шести місяців, якщо воно зберігається в закритій упаковці належним чином.

У молоці містяться гормони та антибіотики — МІФ

Дослідження показують, що мінімальна кількість природних гормонів міститься у всіх тваринних і рослинних продуктах, включаючи молоко. Ці природні гормони повністю руйнуються в процесі травлення.

Щодо вмісту антибіотиків, можете бути певні, що на етапі виробництва ніякі шкідливі речовини, а тим паче антибіотики, в готову молочну продукцію не додаються.  В свою чергу у молоці можуть бути виявлені антибіотики, але їх рівень не повинен перевищувати допустимі державою норми.

Соєве, мигдальне та інші види горіхового молока можуть замінити коров'яче — МІФ

Альтернативи молоку, включаючи напої, зроблені з мигдалю, сої та рису, вважаються немолочними замінниками. Але не дозволяйте слову «замінник» ввести вас в оману: ці продукти за рівнем користі для здоров'я навіть і близько не можуть зрівнятися з коров'ячим молоком.

Повна заміна коров'ячого молока на соєве, рисове або кокосове призведе до суттєвого збіднення раціону за кількістю поживних речовин.

Якщо у вас непереносимість лактози, вам потрібно уникати всіх молочних продуктів — МІФ

Люди, які страждають непереносимістю лактози, уникають вживання молока і молочних продуктів, так як це може викликати болі в шлунку та інші проблеми з травленням. Однак наявність такої недуги не означає, що людина повинна повністю відмовитися від молочної продукції. Наявний в йогуртах, кефірі та твердих сирах молочний білок повністю засвоюється, а лактоза міститься в меншій кількості, так як є поживною речовиною мікроорганізмів заквасочної культури.

Молоко — прекрасний замінник спортивних напоїв — ФАКТ

Сьогодні люди, які займаються спортом, часто відновлюють сили за допомогою спортивних напоїв. Вчені Університету Гріффіта в Австралії провели дослідження і з'ясували, що стакан молока може цілком замінити ці напої, так як молоко — один з найбільш дієтичних продуктів, багатих поживними речовинами та білком, що необхідні для відновлення організму.

Тому пийте молоко на користь вашого організму!

Інформація та рецепти, викладені в цьому Блозі, можуть не відповідати очікуванням користувача, подані до використання без урахування індивідуальних особливостей здоров’я користувача і застосовуються ним на власний розсуд та особисту відповідальність.

Інформація, документи та супутні графічні матеріали і рецепти, взяті з інших джерел і опубліковані на цьому сайті https://milkalliance.com.ua/, можуть містити технічні похибки та типографські помилки.

  • Торгова марка з насиченою історією якості тривалістю понад півстоліття